Makové mléko

18. září 2010 v 10:09 |  recepty

Makové mléko





dedw
Ingredience:
100 g jemně mletého máku
1 litr kvalitní vody (filtrované)

Ne každý snáší dobře mák a přitom je to potravina, která je svým obsahem přírodního vápníku s jinými nesrovnatelná. Dle některých informačních pramenů je výluh z mletého máku plně zastupitelným nápojem a pro mnohé lidi i vhodnějším pro dodání vápníku něž mléko kravské.

Mák je vysoce zásaditý jako mandle a vedle sušeného tymiánu, majoránu a čaje Lapacho má nejvyšší obsah vápníku. Ve 100 g máku je 1460 mg Ca.

Namletý mák zalijeme odměřeným množstvím vody a necháme asi tak 2-3 hodiny stát při pokojové teplotě. V této podobě bude mít nápoj jen našedlou barvu a mák bude sedat ke dnu. Proto občas nápojem zamícháme, aby se mák rozptýlil.

Po uplynutí doby přelijeme obsah nádoby i s mákem do mixéru a nápoj mixujeme při nejvyšších otáčkách asi 2-3 minuty. Makový nápoj se bohatě napění uvolněným tukem a podstatně zesvětlí. Namixované makové mléko přecedíme přes jemné sítko. Při prvním cezení je vhodné sítko promíchat lžičkou, abychom proces filtrace uspíšili, ale při dalším již jenom proléváme. Scezení opakujeme až pětkrát i vícekrát, chceme-li mít nápoj co nejvíc čistý.

Potřebujeme-li tělu pomoci s překyselením, tak makové mléko nesladíme. Jinak lze i mírně přisladit medem nebo rýžovým sladem a pro ty, co nechtějí sladit, ale mají přitom rádi sladkou chuť, kápneme do mléka pár kapek "Steviany", sladkého výluhu ze stévie.

Makové mléko vypijeme co nejdříve po přípravě a dlouho jej neskladujeme.

Poznámka: Mák je plodina, která obsahuje 20% velmi kvalitní bílkoviny a 42% nejlepšího tuku. Kromě vysokého obsahu vápníku je mák ještě významným zdrojem zinku a také obsah hořčíku a železa není malý.

Může se zdát, že při vyluhování je makové mléko stále jako "vodové", ale až při rozmixování přechází mechanickou cestou mnoho výživných látek z máku do výluhu, který získá mléčnou barvu a nevšední smetanovou příchuť.

Vyluhovaný mák již většinou nepoužívám k jídlu, protože mi připadá, že je bez chuti a i bez živin.

Pro oslabenou slinivku je makové mléko velmi dobře stravitelné. Je to levný zdroj přírodního vápníku a v této podobě nezatíží trávení, protože oslabená slinivka mák ve velkém množství nesnáší.

Možná bude vhodné i pro ty, co nemohou mák z jiných důvodů a jsou o tento zdroj vápníku ochuzeni.

Osobně ho doporučuji k častému pití obzvlášť ženám, které čekají dítě, pak dětem v růstu a všem, kteří se chtějí chránit před osteoporózou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 bloom bloom | Web | 18. září 2010 v 10:13 | Reagovat

Ahoj ! Omlouvám se za reklamu ! ale dostala jsem se do finále soutěže o nej fotku tak by sem tě chtěla poprosit tady o hlásek !!!http://will-vandom.blog.cz/1009/finale-souteze jsem tam jako: Bloom se svým králíkem !!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
PRO NÁVŠTĚVNÍKA,
pokud jakkoliv popuzuji čtenáře, či nesouhlasí s mým obsahem, může klidně opustit stránku. Tyto
stránky nenavádějí k anorexii či poruše příjmu.
Každý má svůj vlastní rozum, a byť jsou zde návody a rady na anorexii, neznamená to, že tento
styl podporuji. Ano je to smutné, je to nemoc, je to posedlost.
Jsou to jen berličky jak začít s hubnutím. Já sama jsem posedlá po hubenosti a založila jsem tento blog, abych utříbila informace z internetu.
Kdo má s tímto problém ať odejde, kdo ne, ať zůstane!! Pohoršovat se nad obsahem stránek nemá ani smysl, v dnešní době je internet natolik zahlcený návody na anorexii i v cizojazyčném jazyce, že byt to není správné a může to podporovat anorexii, je to jako jedna kapka v moři.
ostatní zde vítám.....